Nutrinovelle - Logo

Nutrinovelle

För Din hud

Nutrinovelle Collacen är ett unikt kosttillskott speciellt utvecklat för att bibehålla en frisk hud – från insidan

Läs mer

Vad är kollagen

Kollagenet håller ihop både kropp och hud

Utan kollagen skulle din kropp bokstavligen kollapsa. Kollagen är latin och betyder limbindare och det är precis den funktion den har. Kollagenfibrerna ger både fasthet och styrka och återfinns på många ställen i kroppen. Kollagenfibrerna binder ihop, ger styrka och fasthet till bindväven i vår kropp. Ben, senor, leder, muskler, blodkärlsväggar och olika organ innehåller kollagen. Liksom din hud.

Kollagen är ett protein

Kollagen är ett protein, och nästan 30 % av kroppens totala protein består av kollagen. Kollagenfibrerna tvinnas ihop till en väv som i sin tur bildar en stark och ännu större och stödjande väv. Det finns olika typer av kollagen, det är därför som kostillskott med kollagen som till exempel är bra för lederna kanske inte fungerar så bra för huden.

Ung och slät med kollagen

Kollagenet i huden bildas i det mellersta hudlagret, läderhuden. Där samarbetar det med elastin för att bilda en stark och smidig hudstruktur. Det är kollagen som hjälper till att hålla huden ungdomlig och slät.  I 25-årsåldern består huden av cirka 75 % kollagen men det minskar snabbt i takt med åldern. Efter klimakteriet sjunker mängden kollagen med upp till en tredjedel på tio år.  Ovarsamt solande skadar också bindväven, eftersom det skapar höga halter av fria radikaler.
Ett säkert tecken på att kollagenet minskar är att huden blir tunnare och linjer, rynkor och fåror börjar bli synliga. Senare kan också röda och bruna fläckar dyka upp och huden förlorar också allt mer av sin spänst och blir allt slappare både i ansiktet och på kroppen.Hjälp av kosttillskott

Din kropp producerar själv kollagen men med åldern blir nedbrytningen större än nybildningen.  För att kroppen på ett effektivt sätt ska kunna ta upp kollagen från kosttillskott krävs det att det är lågmolekylärt, tillräckligt finfördelat.